Annotaties toevoegen in Vitale Teach

In Vitale Teach voeg je annotaties toe in video's uit je eigen lespraktijk of die van een medestudent of collega. Door middel van annotaties geef je informatie mee over specifieke momenten en gebeurtenissen in een video. Je kan dit vergelijken met het toevoegen van een opmerking in een Google Doc. Lees hier hoe je een annotatie kan toevoegen en waar je rekening mee moeten houden. 

Bekijk je de stappen die je doorloopt bij het toevoegen van een annotatie liever in een overzichtelijk stappenplan? Bekijk dan de 'Vitale Teach in een notendop' sectie op de 'snel aan de slag' pagina. 

Wil je graag enkele inhoudelijke richtlijnen of tips lezen die je kunnen helpen bij het schrijven van goede annotaties? Bekijk dan ook de pagina 'feedback en annoteren'.

Open de gewenste video via de pagina ‘mijn lessen’ of ‘video’s’. Via de knop ‘annotaties toevoegen of bekijken’ rechtsbovenaan een geopend video, kom je terecht in het annotatiescherm van Vitale Teach.


Annotaties worden toegevoegd op specifieke momenten in een video, zoals je opmerkingen zou toevoegen op specifieke plekken in een tekstdocument. 

Het toevoegen van annotaties gebeurt aan de hand van een in de tool geïntegreerde feedbackmethodiek, gebaseerd op het ICALT lesobservatieinstrument. Dit instrument bespreekt verschillende dimensies en gedragingen van effectief lesgeef- en leraargedrag. 

Bij elke annotatie die je toevoegt, moet je aangeven welke dimensie en gedraging van toepassing is op dat moment in de video. Bekijk voorafgaand aan het annoteren dus goed wat deze dimensies en gedragingen inhouden. Meer informatie vind je op de ‘ICALT’ pagina.

Doorloop volgende stappen om een annotatie toe te voegen:

  1. Navigeer naar het moment in de video waar je een annotatie wil toevoegen. Klik vervolgens op de knop ‘nieuwe annotatie’.
  2. Geef aan hoe tevreden je bent over wat zich afspeelt op dit moment in het videofragment. Geef dit moment een score van 1 (= niet tevreden, hier wil nog ondersteuning bij) tot 4 (= heel tevreden, dit wil ik graag laten zien).
  3. Selecteer de ICALT dimensie die het best aansluit bij wat zich op dit moment in de video afspeelt.
  4. Selecteer de ICALT gedraging die het best aansluit bij wat zich op dit moment in de video afspeelt. Gedragingen worden pas zichtbaar eens je de passende ICALT dimensie geselecteerd hebt. Onder elke dimensie horen verschillende specifieke gedragingen.
  5. Geef extra toelichting in het invulveld. Wat gebeurde er op dit moment, had je dit zo gepland/bedoeld? Hoe ervaarde je dit, wat liep goed, wat verliep moeilijker, etc.?
  6. Sla je annotatie op.
  7. Herhaal bovenstaande stappen om je volgende annotatie toe te voegen en ga door tot je alles in de video besproken hebt.

Om een annotatie te bewerken of te verwijderen, klik je op de icoontjes rechtsboven een annotatie (potloodje voor bewerken en vuilbakje voor verwijderen).

Om een video te bekijken vanuit de pagina ‘mijn lessen’, open je de gewenste les en selecteer je de gewenste video. Annotaties bekijken kan ook zonder dat je de video volledig opent via de ‘annotaties toevoegen en bekijken knop’. Vanuit een geselecteerde video binnen de pagina ‘mijn lessen’ kan je verschillende acties ondernemen zonder naar het annotatiescherm door te klikken:

  • Klik op de drie bolletjes rechtsboven om een video te verwijderen en/of te bewerken.
  • Klik op het vraagteken rechtsboven de video om de kleurenlegende voor toegevoegde annotaties te bekijken. Annotaties zijn zichtbaar als bolletjes op de tijdlijn van de video. Annotaties van jezelf, medestudenten en een begeleider krijgen verschillende kleuren.
  • Je kan de video afspelen door op de play-knop van de video te klikken. Als je op een annotatie op de videotijdlijn klikt, krijg je de volledige annotatie automatisch te zien. Je kan eigen annotaties hier ook verwijderen en bewerken (zolang de video niet voltooid is).

  • Klik op de knop ‘annotaties toevoegen en bekijken’ om alle annotaties te bekijken en zelf nieuwe annotaties toe te voegen (let op, nieuwe annotaties toevoegen kan niet meer nadat een video voltooid is).
  • Klik op ‘voltooi video’ om het annotatieproces van een video te voltooien. Wanneer je een video voltooid heb, kan je zelf geen nieuwe annotaties toevoegen. Zodra je de video beëindigd hebt, wordt de optie zichtbaar om je video te delen (knop ‘delen’). Zo kan je feedback en tips van anderen op jouw video en annotaties ontvangen.

Annotaties zijn zichtbaar als bolletjes op de tijdlijn van de video. Er zijn vijf soorten annotaties, elke soort annotatie heeft een eigen kleur.

De kleurlegende kan je steeds bekijken onder de video:

  • Blauw: annotaties van de video-eigenaar
  • Wit: annotaties van een medestudent of collega
  • Oranje: annotaties van een begeleider of mentor
  • Geel met blauwe rand: reactie van een begeleider op de annotatie van de video-eigenaar
  • Wit vierkant met blauwe cirkel: meerdere annotaties op hetzelfde moment in de video, klik op het vierkant om alle onderliggende annotaties zichtbaar te maken.

Door op het bolletje van een annotatie in de tijdlijn van de video te klikken, wordt de annotatie automatisch zichtbaar en springt de video naar het juiste moment in de video. Je kan het fragment op deze manier op het juiste moment laten afspelen en tegelijk de bijhorende annotatie lezen.

accent